Skip to main content

Ukategorisert

Ta vare på hverandre

Leder i NLLF, Heidi Rosander
Leder i NLLF, Heidi Rosander

Et virus rammet et sted langt unna oss. Plutselig er det helt nært, og vi har fått en annerledes og uvirkelig hverdag. På kort tid ble den gode, og trygge hverdagen vår endret. Nå er tiden for å delta i den viktigste dugnaden vi noen gang har deltatt i – en dugnad for å få tilbake det gode, og det trygge. Nå er tiden til å ta vare på hverandre. Til å bry oss.
Det føles helt uvirkelig. Plutselig er landet i en helt annen situasjon enn vi var i for kun kort tid siden. Plutselig har vi en ny og annerledes hverdag. Jeg tror vi alle kjenner på usikkerheten i disse dager. Akkurat nå skulle vi hatt denne krystallkulen som kunne fortelle oss når hverdagen igjen kan bli normal. Vi vet at vi kommer oss igjennom dette. Vi vet at den trygge hverdagen vi kjenner ligger der fremme. Vi vet ikke når, men vi vet.
Jeg kunne i denne lederen ha skrevet mye om alt sentralstyret har jobbet med den siste tiden. Jeg kunne ha skrevet mye om hvilke oppgaver vi skal jobbe med fremover, men for meg er det viktigste nå å be dere ta godt vare på hverandre. Ta godt vare på deg selv, og de rundt deg. Ta vare på dine, men ta også godt vare på andre som kan trenge deg nå.
Bruk Facebook til gode ting i disse dager. Bruk sosiale medier til å snakke sammen. Ikke krangle. Bruk tiden på å bry dere. Kanskje er det andre medlemmer som nå føler at denne tiden er svært utfordrende. Det er ingen behandling hos fysioterapeutene, og mange sitter med ubesvarte spørsmål. I tillegg har flere av våre medlemmer kroniske sykdommer ved siden av lymfødem og lipødem.
Mange er kanskje redde. Noen er ensomme. Strekk ut en hånd til disse. Gi dem øret ditt om noen trenger å prate. Vær der for noen som trenger deg.
I denne hverdagen som vi plutselig må forholde oss til, så har man nå en gyllen mulighet til å snakke med hverandre. Det får man sjeldent gjort i en ellers så hektisk hverdag. Ta en telefon, snakk sammen på Skype eller Messenger. Opp i alt det usikre som skjer, så er dette den fineste muligheten vi har til å vise at vi bryr oss om hverandre. Det er tiden for å vise omsorg, til å ta vare på hverandre.
Jeg tenker det er uhyre viktig i disse dager å gjøre hverdagen så god som mulig. Det er viktig å prøve å beholde smilet og positiviteten. Få med deg nyheter, men man trenger ikke å sitte pal hele dagen. Gå en tur om du er frisk, men gå et sted hvor du nærmest er alene. Nyt sola i husveggen. Legg planer. Dagdrøm. Ha det fint rundt deg. Vær kreativ. Hør god musikk. Se en god film. Ha gode samtaler. Bry deg.
Nå handler det om den store dugnaden. Og er det noe vi kan, så er det å stå sammen når alvorlige ting skjer. Dugnad betyr ikke lenger å ha med kake og spandere noen timer sammen med andre i barnehagen eller borettslaget. Dugnaden handler om å slippe taket i det som er trygt.
Det er selve livet som utfordrer oss nå. Det er så uvirkelig og vanskelig. Men midt i krisa får vi faktisk en gave; vi får en mulighet til å vende oppmerksomheten mot hverandre.
Størst av alt er nettopp verdien av liv, helse og medmennesket.
Ta godt vare på hverandre. Bry deg.
En varm klem sendes dere alle
Heidi