Skip to main content

Lipødem

Lipødem og svangerskap

Svangerskap – en veldig spennende tid som medfører hormonelle endringer for kvinner. Flere lipødemikere spør seg: Blir sykdommen verre ved svangerskapet? Kan jeg fortsette behandlingen? Kan min datter få lipødem?
Vi skal prøve å klare opp disse spørsmålene.

Årsakene for lipødem er ikke oppklart enda. Da nesten bare kvinner er rammet tror man at kvinnelige hormonene har noe med fettfordelingsforstyrrelsen å gjøre. Ofte er det perioder med hormonelle endringer som pubertet, menopause eller et svangerskap der sykdommen viser seg. Familieplanlegging kan derfor ofte være en bekymring for pasientene.

Hormoner i svangerskapet
Under svangerskapet endres hormonbalansen i kvinnekroppen. Hormonene østrogen, gestagen og humant chorion-gonadotropin (hCG) sørger for at kroppen tilpasser seg babyens behov, og forbereder seg på fødselen. Det kan føre til at symptomer som for eksempel smerter eller følelsen av tunge ben blir verre. En forverring trenger ikke skje ved første svangerskapet, men kan forekomme i andre eller tredje graviditet. Men den hormonelle endringen betyr ikke at symptomene forverres for alle pasienter med lipødem samtidig: alt er mulig, ingenting må gjøres. I en tysk spørreundersøkelse der 500 lipødemikere svarte, merket 54 prosent «ingen endringer» av lipødemet i svangerskapet.

Manuell lymfedrenasje i svangerskapet
I utgangspunktet kan komplett fysikalsk lymfødembehandlingen også gjennomføres i svangerskapet*, men alltid etter avtale med behandlende lege/gynekolog, og avhengig av tilstanden av den gravide. Dyp lymfatisk drenering i buk- eller bekkenområdet bør unngås, spesielt tidlig i svangerskapet, for ikke å true fosteret.
En fortsettelse av behandlingen er også under et svangerskap mulig – men alltid etter avtale med din lege.

Kompresjon i svangerskapet
Også i svangerskapet bør man være konsekvent med bruk av kompresjonsplagg for å hindre utvidelsen av ødemet og for å lindre plagene. På grunn av en kontinuerlig endring av mageomkretsen under svangerskapet er det mulig å få flere kompresjonsplagg med kortere mellomrom. Om du trenger strømper eller en strømpebukse er avhengig av hvilken kroppsdel som er rammet hos pasientens og den personlige situasjon. Det er mulig å få kompresjonsplagg med følgende tilpasninger:

  • En strømpebukse med ekstra stor livdel (livdel for gravide): Livdelen er mykere og er ikke for trangt rundt magen, eventuell kan den tilmåles litt videre, slik at den kan «vokse med».
  • En strømpebukse med åpent livdel: Ved åpne livdeler er magen fri. Strømpebuksen holdes med hjelp av en elastisk bånd rundt midjen.
  • Lårstrømper: Velger en strømper kan en ha på kompresjon uavhengig av magens omkrets.
  • Plagg med flere deler: Lårstrømper eller knestrømper kan kombineres med en bermuda eller sykkelshorts med en ekstra vid livdel.

Er lipødemet arvelig?
Da ofte mor, mormor og andre familiemedlemmer er rammet, er sjansen stor for at lipødemet er arvelig. Som ved andre familiære sykdommer som kan være arvelig, finnes det derfor pasienter som bestemmer seg for ikke å få barn. I slike tilfeller er det umulig å gi konkrete råd, siden den ikke finnes god nok forskning på om lipødemet gis videre til kvinnelige avkom.

Liposuksjon og svangerskap
En liposuksjon (fettsuging) er etter aktuell forskningsstand den eneste muligheten for å fjerne de syke fettcellene. Mange berørte spør seg, når er riktig tidspunktet for en liposuksjon: Før eller etter svangerskapet? Da en forverring av symptomene ikke kan utelukkes anbefaler mange leger å gjennomføre en liposuksjon før planleggingen av barn. I tillegg er det viktig å huske på at jo mindre sykt fettvev jo mer usannsynlig er det at det blir mer ved svangerskap. Etter svangerskapet bør man vente minst et halvt år før en liposuksjon kan gjennomføres.
Tidligst etter et halvt år etter fødselen bør dette gjennomføres.

Lymfødem og svangerskap
Mye som gjelder for lipødemikere gjelder også for lymfødemikere. Også lymfødemet kan forverre seg under et svangerskap. Derfor er det også ved lymfødem viktig å snakke med legen din om hvordan behandlingen kan videreføres.
Manuell lymfedrenasje er fortsatt mulig, men det skal ikke gjennomføres en dyp lymfedrenasje i mage- og bekkeregionen i tidlig svangerskap. Ingen pulsatorbehandling på magen. Og kompresjonsplagg må også tilpasses babymagen.

*) I Norge, jfr Konsensus lipødem 2020, anbefales det ikke manuell lymfedrenasje med mindre det er ødemproblematikk som ikke kan behandles med kompresjon, høyleie og mosjon, eventuelt pulsator.

Kilde: Ofa Bamberg, tysk webside.

Tips og triks

.
  • Snakk med fysioterapeuten din om det. Vedkommende kjenner deg og ødemtilstanden og kan svare deg på eventuelle spørsmål.
  • Avtal en legetime hos fast-
  • legen din for å avklare hva som er best for deg.
  • Fysioterapeuten kan hjelpe deg med å finne riktig kompre- sjonsplagg som du kan bruke når du er gravid. Hvis du er litt usikker om hva som kunne være best for deg kan du sjekke med en leverandør hva de anbefaler.
  • Pulsatorbruk: Prinsipiellt kan pulsatoren også brukes i svangerskapet, men alltid etter avtalen med behandlende lege/gynekolog og avhengig av tilstanden til den gravide. Det er anbefalt å bruke beinmanskjett i svangerskapet. Ingen behandling på magen.
  • Kinesiotaping kan brukes både til å støtte babymagen, det lindrer smerter i ledd eller rygg eller for å aktivere lymfekarene.
  • Det kan være lurt å få seg noen hjelpemidler for å få på kompresjonsplagg lettere i slutten av svangerskapet. For eksempel easy slide (er med i anbud) eller en medi butler (er ikke med i anbud).
  • Husk at et variert og sunt kosthold kan bidra til å lindre plagene. Det samme gjelder også for mosjon i svangerskapet.