Skip to main content

Ukategorisert

God sommer!

Vi nærmer oss fellesferien med stormskritt. Foran oss ligger late dager, sol og varme og ferie med venner og familie. Det er deilig. Men husk å ta vare på deg selv i ferien. Her er NLLFs 9 sommer tips:

Vi husker i fjor de rekordhøye temperaturer i sør-Norge. Sommertid gir mange utfordringer for de av oss som lider av primær eller sekundær lymfødem. Å ha lymfødem betyr ikke at vi ikke kan nyte det strålende solskinnet, men å være ute betyr at vi må ta forholdsregler for å beskytte oss.

1. Sommeren bringer med seg mange utendørsaktiviteter. Varme fuktige dager er insekter veldig aktive. Husk insektmiddelmiddel for å beskytte mot bitt eller stikk. Prøv å velge naturlige insektmiddel og unngå produkter som inneholder DEET. Et lite stikk kan resultere i større problemer og forverre den ekisterende situasjonen. Blir du bitt, må du vaske og tørke bittstedet forsiktig før du bruker en salve eller krem. Forslag: Bacimysin, Brulidine eller Fucidin.

2. Når det er varmt ute, blir du gjerne mer hoven. Unngå å være ute i den varmeste delen av dagen, vanligvis mellom klokken 12.00 til 3.00.

3. Hold deg godt hydrert. Å drikke mye vann  bidrar til å regulere kroppstemperaturen.

4. Prøv å unngå salte matvarer som hjelper kroppen din til å beholde væske.

5. Unngå tettsittende klær. Husk at lyse farger reflekterer varme og vil hjelpe deg å holde deg kjøligere. Bomull- eller bomullsblandinger tillater luft å strømme og sirkulere mer fritt enn andre materialer. Se på huden din og kontroller evt. økt hevelse som kan indikere væskeansamling.

6. Sørg for å bruke solkrem når som helst du vil være ute. Selv på dager uten sol, er det mulig å bli brent. Bruk kompresjonsplagg, men husk, selv med et plagg på, er det mulig å bli brent.

7. Sjekk alltid huden din for åpne sår. Pass opp for infeksjon. Ikke gå i vannet med et åpent sår, da dette kan utløse sopp- eller bakterieinfeksjon.

8. Beskytt huden din mot klor fra svømmebasseng. Påføring av fuktighetsgivende lotion før og etter badingen vil hjelpe.

9. Dusj etter svømming er viktig. Tørk av etter dusjing for å hindre fuktighet mellom huden din og kompresjonsplagg. Hvis legen din godkjenner, bruk pudder for å trekke bort fuktighet. Prøv å blande talkum med litt natron. Det gjør huden glattere.