Skip to main content

Konferanse

— Frivillige er viktige for å utvikle landet vårt!

— Dere setter dagsorden og dere bidrar både til nyskapning og til å utvikle landet vårt, sa helseminister Ingvild Kjerkol da hun åpnet Helsefrivillighetens dag, torsdag denne uken. 

Mange frivillige organisasjoner sliter med både dalende oppslutning og frafall etter to år med pandemi. 2022 er utnevnt til å være frivillighetens år, og viktigheten av frivillig arbeid skal løftes frem og settes pris på. 

— Vi kjenner på korona-slitasjen i NLLF også, sier leder Elin Madsen, som var med på markeringen i Oslo. — Mange av lokalforeningene våre sliter med å få folk til å påta seg verv, dette er ikke spesielt for NLLF, men det er også et problem for en del av våre foreninger. — Andre klarer seg heldigvis svært bra, og flertallet av lokalforeninger er i rute og vel så det med årets arrangementer, sier hun. 

Å VÆRE HER FOR DEG

Siste måneden har hun deltatt både i møte på FFO og nå altså på Helsefrivillighetens dag i Stiftelsen Dam. 

— Det er kjempeviktig at vi, NLLF altså, er med i de fora der vi kan hente styrke til å gjøre en god jobb for våre medlemmer. Jeg synes selvsagt det er stas å være til stede i Stiftelsen Dam, der vi har kunnet søke midler til webinarer og yogakurs for våre medlemmer under pandemien, sier Madsen. 

— Nå som pandemien er slutt er det om å gjøre at vi fortsetter med samlende digitale arrangementer, samtidig som vi skal hjelpe hverandre, lokallagene og sentralstyret sammen, med å øke aktiviteten slik at vi blir en mer slagkraftig organisasjon. Sentralstyrets jobb er å lede og bygge et sterkt NLLF for medlemmene våre, og for alle med våre diagnoser. Vi har en stolt historie, men vi må løfte oss og komme videre. Vi har mye ugjort både for lymfødem og lipødem. 

— Å delta sammen med de fellesorganisasjonene vi er medlem i, som Stiftelsen Dam, føles både relevant og viktig. Og det er inspirerende for videre arbeid, sier hun.

SAMARBEID PÅ TVERS

Samarbeid mellom ulige frivillige organisasjoner var ett av temaene, frivilligmarkeringen. Det er også kjente ideer for NLLF. Her er det arbeid i gang. Onsdagens møte var også en markering av at det er midler å hente til å gjennomføre spennende prosjekter fremover. 

Det er avsatt mer enn 300 millioner kroner til nyttige prosjekter i frivillige organisasjoner for inneværende år. Også årets TV innsamling er rettet mot frivilligheten. Oppgavene er mange, og frivillig arbeid spenner over et bredt felt. 

— Vi må bruke hverandre. Vi må hjelpe hverandre, og vi skal bidra, slik mange har gjort under pandemien, også i den situasjonen vi nå har foran oss. Vi må ta vel imot de ukrainske flyktningene som kommer. Vi skal gjøre det vi er gode på, det vi gjør til hverdags, nå også sammen med nye grupper, sa Mina Gerhardsen, leder i Nasjonalforeningen for Folkehelse i anledning dagen. 

— GIR NOE TILBAKE

Marco Elsafadi, tidligere topp-basketspiller, vinner av Mesternes Mester, og kjent foredragsholder, avsluttet hele seansen med å heie på frivilligheten. Han fortalte om en postmann i Tyskland og en trener på basketlaget, som hjalp og støttet og var helt avgjørende for ham og hans søsken i en fattig flyktningfamilie da de kom til Norge. 

— Jeg heier på den jobben hele frivillighetssamfunnet bidrar med, på ulikt vis. For meg har det vært avgjørende. Å feire dere er for meg å få gi noe tilbake. Alle dere som driver med frivillig arbeid, må være stolte av arbeidet dere gjør.